Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Xenolearn en Nederland Wordt Beter anwezig

Book Club Fundraiser

Xenolearn organiseert in samenwerking met Stichting Nederland Wordt Beter een Book Club Fundraiser om de geschiedenis van kolonialisme, slavernij en rassenverhoudingen tussen Nederland en de Surinaamse bevolking onder de aandacht te brengen. We zullen Wij Slaven van Suriname van Anton de Kom lezen, een klassiek verslag van de koloniale geschiedenis. Wij Slaven van Suriname onthult de ervaring van de onderdrukten in het Caribisch gebied en draagt bij aan ons begrip van de strijd tegen slavernij, imperialisme en racisme.

 

Samen zullen we nadenken over de geschiedenis van het Nederlandse kolonialisme, slavernij, systemisch racisme en de gevolgen daarvan die generaties overstegen zijn. We doen beoefeningen, zelfreflectie, stellen lastige vragen en buigen ons over moeilijke gesprekken over racisme en privileges in het huidige Nederland. Onze boekenclub wordt gehost door Jerry Afriyie, medeoprichter van Stichting Nederland Wordt Beter, en gefaciliteerd door Gilberto Morishaw voorstander van sociale rechtvaardigheid en milieuactivist.

We cannot debate racism, but we can debate solutions.

Jerry Afriyie

Doe mee op maandag 26 oktober!

Nederland Wordt Beter

Voor een toekomst zonder racisme.

Stichting Nederland Wordt Beter richt zich op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Wij zijn van mening dat dit alleen bereikt kan worden door het erkennen van de invloed die het koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving en op alle Nederlanders. De stichting zet zich in voor meer kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland.

 

De organisatie Nederland Wordt Beter bestaat uit een collectief van ouders, dichters, kunstenaars, leerkrachten, studenten, academici, bloggers, filmmakers en historici. Zij leveren vrijwillig een bijdrage aan een beter Nederland.

 

Stichting Nederland Wordt Beter streeft ernaar om zichzelf in 2025 op te heffen.

Wij Slaven van Suriname

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

​De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.

Om het boek te kopen, raden we aan om een plaatselijke BIPOC-boekhandel te steunen. The Black Archives biedt bijvoorbeeld het boek en een draagtas aan op haar website.

The Black Archives

Over de Auteur

Geboren en getogen in Suriname bracht hij het grootste deel van zijn leven in Nederland door. Sommigen zagen in hem een oproerkraaier en communist, anderen een activist en verzetsheld die streed tegen kolonialisme, tirannie en onrecht. Zelf zag hij zich vooral als een schrijver, met als zijn grootste succes Wij Slaven van Suriname. Na zijn dood eigenden verschillende groepen zich delen van zijn erfenis toe en gebruikten hem als symbool in hun eigen strijd. Niemand kon echter zijn grote liefde voor zijn geboorteland Suriname ontkennen, die hem zijn hele leven inspireerde en motiveerde.

 

Anton de Kom is een van de centrale figuren uit de Surinaamse geschiedenis en literatuur. Vanaf de verschijning is Wij Slaven van Suriname en controversieel en belangrijk boek geweest – dankzij de historische dimensie is het ook tijdloos gebleken.

Hoeveel zal ik doneren?

De boekenclub is een fundraiser. Ons doel is om geld in te zamelen, maar ook om bewustwording te creëren. Bij onderstaande aanmelding wordt u doorgestuurd naar de website van Nederland Wordt Beter. Als u mee wilt doen, vragen wij u een symbolische gift van €15, €20, €25, te schenken aan Nederland Wordt Beter. 

 

Als je niet mee kan doen, maar toch Nederland Wordt Beter wilt supporten, dan kun je ook alleen doneren!

Inschrijven